Kamis, 21 April 2016

Soal Subject Verb Agreement

Nama         : Siti Nurkomalasari Oktaviani
NPM         : 17212078
Kelas         : 4EA13

Soal Subject Verb Agreement
(Multiple Choice)
1.      …. of human resources is interviewing applicants
a. Director       b. The director             c. A director               d.Directors.
(STAN 2004, no 157 ).
Pembahasan : Kategori soal “Subject and verb Agreement”. Pada soal ini, kata kerja yang muncul adalah “is” sehingga subject yang dibutuhkan adalah tunggal. Dengan pola kalimat menggunakan “of human…” maka yang dibutuhkan ada “noun phrase”.
Jawaban :  A.
2.      …. taking over the leadership of this project is what made it succeed.
a. her               b. She            c. she              d. her having
(STAN 2005, no 166)
Pembahasan : Pada soal ini, kata kerjanya adalah “is”. Sehingga yang dibutuhkan adalah subject tunggal. Maka untuk melengkapi subject tersebut cukup menambahkan “her” sehingga subjectnya menjadi “her taking ( gerund).
Jawaban : A
3.      STAN ….. as one of the best college in Indonesia.
a. is regarded               b. regarded                 c. regards                     d.regarding
(STAN 2005, no 169 )
Pembahasan : pada soal ini, subject kalimat adalah STAN , namun belum ditemukan kata kerja, sehingga yang dibutuhkan adalah kata kerja. Karena STAN merupakan sebuah lembaga maka kata kerja yang muncul harus dalam bentuk pasif.
 Jawaban : A
4.      All of my time …. in library
a. spending      b. has spending          c. is spent        d.are spent
(STAN 2006, no 159)
Pembahasan : pada soal ini subject kalimat adalah “All of my time”, namun belum ada kata kerja. Maka yang dibutuhkan adalah kata kerja pasif untuk subject tunggal karena “time” menrupakan uncount noun.
Jawaban : C
5.      The proposal …. discussed when I called the office this morning
a. was being                b. been             c. being            d. have been
(STAN 2006, no 169)
Pembahasan : Pada soal ini subject kalimat adalah “the proposal”, kata kerja yang dibutukan adalah kata kerja tunggal berbentuk pasif. Supaya setara dengan anak kalimat “called” maka kata kerja juga harus dalam bentuk simple past.
Jawaban : A
6.     The consultant’s duty to keep up to date with the developments in his specialitation….. effort, to ensure that his knowledge remains in the leading edge what is going on.
a. means that he should make every               b. meaning that the should make the
c. mean that he should make all                      d. means whom he should make every
(STAN 2007, no 143)
Pembahasan : Pada soal ini, subject kalimat adalah “the consultant’s duty”. Sehingga subjectnya merupakan subject tunggal. Sehingga kata kerja yang dibutuhkan adalah kata kerja tunggal. Jawaban D diabaikan karena “whom” hanya bisa menggantikan orang. Bukan benda.
Jawaban : A
7.   Ever since the information technology revolution of the late 1980,... of personal computer and microchip, the company, from the Managing director down to the man in the mailroom, has been striving for a constant policy of excellence .
a. occasioned by the use         b. occasionally by the use
c. occasional use                      d. Occasions, and the use
(STAN 2007, no 146)
Pembahasan : Pada soal di atas yang muncul adalah kata kerja “has been” namun belum memiliki subject. Maka yang kita butuhkan adalah subject kalimat. Ingat subject pada kalimat bahasa inggris dapat berbentuk noun atau noun phrase.
Jawaban : C
8.      …. Arrived at the library, he started to work immediately
a. the students            b. when           c. he                 d. after the student
(STAN 2008, no 170)
Pembahasan : pada soal di atas, ada dua kata kerja “ arrived” dan “started”. Sehingga, kalimat diatas merupakan kalimat majemuk karena dipisahkan oleh koma. Maka , supaya menjadi kalimat sempurna dibutuhkan kata hubung atau connector sekaligus subject pada kalimat di depan koma.
Jawaban : D.
9.      After finishing his speech,…..
a. the audience was invited to ask questions b. the questions were asked to him
c. the audience ask him questions                   d.he invited the audience to ask questions
(STAN 2009-2, no 163)
Pembahsan : Pada soal di atas, subject kalimat dibelakang koma belum teridentifikasi. Namun, pada pola kalimat di atas mempunyai subject yang sama. Maka dari kalimat “after finishing his speech” kita ketahui bahwa “his” merujuk pada laki-laki. Jadi subject kalimat kedua adalah “he”.
Jawaban : D
10.  Riska is talking to the kids who ….. the ice cream in my shop.
a.Buy   b. Buyed         c. Buying         d. Buys
Pembahasan : kalimat diatas menggunakan buy karena kata yang dideskripsikan adalah the kids (plural).
Jawaban : A

 ( Soal Error Analysis )
11.   A plumber fix (A) your plumbs and kitchen sinks (B) while a janitor cleans schools, offices (C), stores and other business places (D).
(SOAL UN SMK TAHUN 2014/2015)
Jawaban : A
Pembahasan : Penggunaan Simple Present Tense dalam kalimat. dalam Simple Present Tense, jika subjek adalah orang ketiga tunggal ( He, She, It), maka kata kerja ditambah dengan s/ es. Subjek plumber merupakan subjek tunggal sehingga kata kerjanya harus ditambah dengan s/ es. Seharusnya : fixes
12.  Waiter    : Would you like to have cold (A) drink, sir?
Customer: No, I don't think (B) so. I'd rather  to have (C)a hot one. A cup of coffee would be fine (D).
(SOAL UN SMK TAHUN 2014/2015)
Jawaban : C
Pembahasan : Penggunaan preference dalam kalimat . maka kata kerja setelah I'd rather + V1, Seharusnya : have
13.  There are two big Japanese motorcycles (A) in the parking area. Mine (B) is the one who (C) has a sticker on a tank. It's easy to identify (D).
(SOAL UN SMK TAHUN 2014/2015)
Jawaban : C
Pembahasan : Penggunaan Adjective clause dalam kalimat. Mine is the one  merujuk pada motorcycles (benda) sehingga harus memakai bentuk "which". Seharusnya ; which
14.  Nur   : Which sports (A) do you play (B)?
Abdi  : I prefer playing(C) badminton than (D) others.
(SOAL UN SMK TAHUN 2014/2015)
Jawaban : D
Pembahasan : Penggunaan preference dalam kalimat, prefer + gerund/ noun + to. Seharusnya : to
15.  A doctor should wears (A) a full handed white (B) and coloured apron (C) to treat the patient (D).
(SOAL UN SMK TAHUN 2014/2015)
Jawaban :A
Pembahasan : Penggunaan modal dalam kalimat, rumusnya adalah subjek + modal + V base. Seharusnya : wear
16.  The decisions of (A) the judge (B) seems (C) questionable (D).
Jawaban : C
Pembahasan : The decisions of the judge seems questionable. (subject-verb agreement)  S = jamak. Seharusnya : seem
17.   The flakes (A) in (B) this cereal tastes (C) like (D) sawdust.
Jawaban : C
Pembahasan : The flakes in this cereal tastes like sawdust. Serbuk gergaji (subject-verb agreement). Seharusnya : taste
18.  The little girl (A) spoke so quiet (B) that I could (C) hardly hear her (D).
Jawaban : B
Pembahasan : The little girl spoke so quiet that I could hardly hear her. (adjective – adverb form). Seharusnya : so quietly that .
19.  No one (A) in the class is better at (B) computer programming (C) than his (D).
Jawaban : D
Pembahasan : No one in the class is better at computer programming than his. (pronoun case). Seharusnya : he.
20.  Her and I (A) have been (B) good friends (C) now for (D) many years.
Jawaban : A
Pembahasan : Her and I have been good friends now for many years. (pronoun case). Seharusnya : She and I . . .
21.  People (A) in big cities tends (B) to use their spare time doing (C) sports or hanging out inparks (D).
Jawaban : B
Pembahasan : Kata yang salah adalah tends . People merupakan subjek plural  . Seharusnya : tend 
22.  When I only (A) three years old (B), my father taught (C) me to play (D) baseball.
Jawaban : A
Pembahasan : When only three years old, my father taught me to play baseball. (dangling modifier). Seharusnya : When I was only three . . .
23.  Each driver should (A) check (B)  the oil level in their (C) car every (D) three months.
Jawaban : C
Pembahasan : Each driver should check the oil level in their car every three months. (pronoun-antecedent agreement), S= dianggap tunggal. Seharusnya :  in his or her car .
24.  Lola looks (A)  more (B) better than (C) Gina in a leather (D) coat.
Jawaban : B
Pembahasan : Lola looks more better than Gina in a leather coat. (comparative adjective). Seharusnya : looks better than .
25.  Ruth begins (A) each day (B) with warm-up exercises (C), a long run, and taking a hot shower (D).
Jawaban : D
Pembahasan : Ruth begins each day with warm-up exercises, a long run, and taking a hot shower. (parallelism). Seharusnya : and a hot shower.


Tidak ada komentar:

Posting Komentar